1.1 Inloggen

1.2 Editor
1.3 Administrator

2.1 Streepjes zetten

2.2 Schuld

3.1 User management

3.2 Gebruikers aanmaken
3.3 Correctie
3.4 Betalen
3.5 Betalingen

4.1 Actuele informatie

1.1 Inloggen
Je kan inloggen via de button onderaan. Je kan hier kiezen voor 'Editor' en 'Administrator'. De huidige keuze is onderstreept.

1.2 Editor
De editor kan alleen strepen (optellen, NIET aftrekken). In principe hebben we hier een account voor de hooiberg computer voor, verder is dit account voor niemand van belang. Het account kan ook gebruikers toevoegen.

1.3 Administrator
De administrator is degene die de streeplijst en dus ook de barrekening beheert. De administrator een inlogcode waarmee hij de volledige controle heeft over alle gebruikers. Hij/zij is degene die betalingen invoert en eventuele andere wijzigenen kan aanbrengen. De administrator kan, vanzelfsprekend, ook andere administrators, editors en gebruikers toevoegen.

2.1 Streepjes zetten
Om streepjes te zetten moet er ingelogd zijn met een editor account of administrator account. Het editor account wordt aanbevolen, men kan dan niet per ongeluk een streepje aftrekken, of zelfs volledig resetten.
Het zetten van streepjes op zich is makkelijk, gewoon op het plusje drukken van bier of fris.
 

2.2 Schuld
Je totale schuld is vanzelfsprekend berekend op basis van je bier en fris streepjes. Omdat aan het begin van dit systeem iedereen natuurlijk niet op 0 stond, is er een correctie aangebracht. Het is dus mogelijk dat je voor 10 euro aan streepjes hebt, en je schuld 100 euro is. Dit komt omdat er nog een onbetaalde barrekening open staat van voor dit systeem.
Als je in de - komt door dat je bijvoorbeeld teveel hebt betaald, of iets voorgeschoten, krijg je een negatieve correctie. Als je dan streept krijg je geen streepje, maar gaat je schuld met het gestreepte bedrag omhoog. Tot de 0 is bereikt, dan krijg je weer streepjes en schuld als vanouds.

3.1 User management
Als administrator kan je alle gebruikers beheren. Je kan op de 'hoofdpagina ' streepjes optellen, aftrekken of resetten. Echter kan je ook geautomatiseerd streepjes aftrekken als een gebruiker een bepaald bedrag heeft overgemaakt.

3.2 Gebruikers aanmaken
Als administrator (en ook als editor) kan je gebruikers aanmaken. Deze gebruikers hebben geen wachtwoord en/of rechten. Ze verschijnen alleen op de streeplijst om bij gestreept te worden.
Als administrator kan je ook editors aanmaken, zij hebben een wachtwoord en alleen de bevoegdheid om streepjes te zetten.
Als laatste heb je de mogelijkheid om andere administrators aan te maken, in geval van afwezigheid bijvoorbeeld. Deze andere gebruikers hebben vanzelfsprekend ook een wachtwoord.

3.3 Correctie
Belangrijk in het systeem is de correctie. Dit is een verandering van het bedrag, na het optellen van de streepjes. Voordat het systeem in gebruik is genomen, waren natuurlijk niet alle rekeningen precies op € 0. Daardoor zijn, zeker in het begin daar positieve bedragen te vinden; dit zijn onbetaalde rekeningen voordat dit systeem in gebruik is genomen.
Waar de correctie ook voor wordt gebruikt, is een 'negatieve' schuld. Als je iets hebt voorgeschoten, of simpelweg teveel hebt betaald, wordt de correctie negatief.
Als je streepjes zet bij iemand die een negatieve correctie hebt, worden er geen streepjes geteld. De correctie wordt eerst naar 0 gewerkt, daarna tellen de streepjes pas zichtbaar op.

3.4 Betalen
Voor degene die de barrekening beheert is dit het grootste voordeel. Als men ingelogd is als administrator en klikt op 'user management' vindt men een tabel. In die tabel staan alle namen van degenen bij wie gestreept is. Er zijn 4 invulvakken per persoon, die vrij voor zich spreken. Het laatste vak is de betaling. Dit is een belangrijk en zeer handig systeem.
Door hier bij iemand het overgemaakte bedrag in te vullen, wordt automatisch het benodigde aantal streepjes (en correctie) afgetrokken.

Voorbeeld:
Piet heeft 10 bier streepjes, 6 fris streepjes en 6 correctie. Dit ziet er zo uit:

Naam (gebruikers) Bier Fris Correctie Betaling
Piet 10 6 6 0

Als je 10 invult bij 'betaling' en op 'update' (onderaan tabel) drukt gebeurt het volgende:
Eerst worden de 6 frisstreepjes afgetrokken. Dan is er nog 7 euro over. Er worden dus nog 7 bier streepjes afgetrokken. Bier wordt 3, fris 0 en correctie blijft 6.

Had Piet 20 euro betaald, dan was het zo gegaan; Na het aftrekken van het fris bedrag is er nog 17 euro over. Na het aftrekken van het bier bedrag is er nog 7 euro over. Na het aftrekken van zijn oude schuld, is er nog -1 over. Dat is dan zijn nieuwe schuld. (correctie = -1)
Je kan dus gewoon bij 'Betalen' voor iedereen het betaalde bedrag invoeren. Vergeet niet op 'update' te klikken onderaan, anders zullen geen van de wijzigingen doorgevoerd worden! Dit geldt ook voor het aanpassen van wachtwoorden e.d.

Je kan op 'updaten' klikken na elk betaald bedrag, maar ook na het invullen van meerdere betalingen.

3.5 Betalingen
Bij betalingen kan de administrator de door hem (of door een andere administrator) ingevoerde betalingen zien. Inclusief naam, bedrag en datum/tijd waarop dit gebeurd is.

4.1 Actuele informatie
Huidige prijs voor bier: € 1,15
Huidige prijs voor fris: € 0,75

Home - Inloggen - Help
By HaXaD0X & Ewald 2024